Nordisk design – baggrund og tendenser

  0
  805

  Det nordiske og skandinaviske design er noget, som vi alle bemærker fra tid til anden. De fleste af os ejer sandsynligvis noget, der er inspireret af netop denne særlige form for minimalisme. Derfor kender de fleste af os til design-stilen. Når man kigger ind hos de mange bolighuse og interiørbutikker, er det da heller ikke til at tage fejl af, hvad sortimentet af inspireret af.

  Samtlige rum, uanset om det er køkkenet, stuen eller soveværelset, kan være inspireret af det nordiske design. Men hvad er det ved det nordiske design, der er så essentielt for vores indretningsvaner? Det tager vi et nærmere kig på her, hvor vi dykker ned i vores elskede nordiske stil.

  Med oprindelse i minimalismen

  Minimalismen som stilart har præget især den europæiske designudvikling den sidste lange årrække. Da et par kendte, danske designere fik tegnet deres første design, var der grobund for det, vi i dag kender som det nordiske design. Med andre ord så udspringer vores elskede skandinaviske design hovedsageligt fra minimalismen.

  Kähler-vasen, Børge Mogensens stole, Lyngby-vaserne og Royal Copenhagen porcelænet er alle eksempler på, at dansk design stadig holder i dag, selvom det i virkeligheden har mange år bag sig. Fælles for disse brands er, at deres design er simpelt og smukt, men også at designet er relativt gammelt.

  Derudover bør det også påpeges, at de minimalistiske designs har gennemgået en større rejse, således at de designs, som vi ser i dag, passer ind med nutidens interiør-idealer. Med andre ord ser man i dag, hvordan minimalisme og skandinavisk indflydelse harmonerer.

  En ny-moderne trend

  De tidligere omtalte designere, som eksempelvis Børge Mogensen, synes at have fået en mindre genopstandelse de seneste år. Ikke fordi de mange designere nogensinde har været umoderne, men der er opstået en bølge, hvor mange danskere igen har omfavnet de ikoniske designs og taget dem med ind i hjemmet.

  Disse design-ikoner er altså blevet en del af den nuværende skandinaviske design-periode, som naturligvis indeholder meget andet end reintroducerede interiørelementer. Stadig minder denne nye trend om minimalismen, men den udvikler sig naturligvis hele tiden.

  Lige for tiden er det tydeligt, hvordan minimalismen i det skandinaviske design får tilføjet flere detaljer og dermed også mere udtryk. Dette kommer til kende i eksempelvis teksturen, farverne men også gennem retro-elementer, som fylder meget i det moderne hjem.

  Hvis vi starter med teksturen, så er det yderst populært med eksempelvis tæpper, fåreskind eller noget råt træ.

  Farverne er der stadig ikke mange af, men dem der er, de passer sammen. Det kan eksempelvis være en pastelfarvet sofa, som matcher de mørkegrønne blade fra en større plante.

  Ligesom planter, så er retro-genstande også yderst populære, og de giver netop denne ny-moderne trend det spil, som ikke typisk ses inden for minimalismen.

  Masser af lys og naturlige elementer

  Som tidligere nævnt så indebærer vores skandinaviske design hellere end gerne lys og rene linjer, men også inklusionen af vores dejlige men rå natur. Det bunder i, at vi ikke har meget lys i vores lange vintre. Derfor forsøger vi at få så meget lys ind i vores hjem som muligt.

  Typisk har mange lejligheder flotte, lyse trægulve, som er ganske ikoniske og yderst udtryksfulde. Derudover er smukke, grønne planter meget moderne, ligesom uldtæpper og lignende også er det. Jo mere udtryksfulde elementerne er, jo mere er de velkomne i vores hjem.

  Vi ser nogle fælles karaktertræk i skandinavisk design: Enkelthed og lys er typisk gældende for de store elementer i hjemmet, men disse bliver sat i kontrast til netop brugskunst, som også er blevet populært.

  Plads til personlighed

  Et sidste designideal ved vores skandinaviske design er, at der er plads til at udfordre det personlige hjem. Netop fordi plads og lys er essentielt for at opretholde de rene linjer, så vil der ofte være plads til, at man hiver elementer ind i hjemmet, som har et personligt udtryk.

  Igen kommer vores gamle, ikoniske designere ind i billedet, hvor eksempelvis et smukt sæt stole kan give hjemmet et personligt touch. Herudover kan vi igen vende tilbage til vores kære retro-samlinger, som også giver et personligt udtryk ved at give hjemmet historie og en unik mulighed for at stå ud fra mængden.

  SHARE
  Next articleInspiration: Den moderne bolig i 2017

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here